Menu

Werkwijze

Werkwijze - stap 1 Werkwijze - stap 2 Werkwijze - stap 3 Werkwijze - stap 5 Werkwijze - stap 5 Werkwijze - stap 6 Werkwijze - stap 8

Mijn manier van werken is als volgt:

Voordat ik ga schilderen, begin ik eerst het onderwerp zo gedetailleerd mogelijk te tekenen. Ook geef ik alvast de schaduw- en de lichtpartijen weer. Dit doe ik gewoon met een 2H-potlood.

Hierna probeer ik de kleuren te filteren die ik waarneem in het onderwerp en daarna breng ik een dunne laag pigment (glacé) met wat medium op het paneel aan. Het grafiet van het potlood tamponeer ik hier en daar door deze eerste laag, zodat de schaduwpartijen duidelijker worden.

Als deze eerste laag droog is, is het potlood ook gelijk min of meer gefixeerd; het lost nu niet meer op en kan ik gaan beginnen met een tweede laag. Deze laag bestaat opnieuw uit een dunne laag van pigment met wat terpentine en een klein beetje medium. Vervolgens geef ik met wit al tamponerend de lichtpartijen weer. Hierbij gebruik ik nu geen verdunning of medium. Ook deze laag moet dan weer drogen tot de volgende laag aangebracht kan worden.

Afhankelijk van het onderwerp onstaat zo langzaam het schilderij opgebouwd uit een x-aantal lagen glacés.

Voordat ik details echt helemaal kan gaan uitwerken, moeten al deze lagen te samen een goede basis hebben gevormd van het geheel alvorens ik daadwerkelijk aan de slag kan. Let hierbij wel op dat bovengenoemde aangebrachte lagen wel helemaal egaal zijn uitgesmeerd/getamponeerd, voeg hieraan steeds iets meer medium toe. Ook let ik erop dat de kleuren die ik uiteindelijk wil bereiken steeds duidelijker worden.

Het klinkt misschien allemaal heel simpel, maar de praktijk is geheel anders. Deze techniek van werken heb ik mijzelf eigen gemaakt en ik ken ook eigenlijk niemand die op deze manier te werk gaat.

Hiernaast ziet u slechts zeven fases, terwijl het in werkelijkheid veel meer fases zijn geweest.