Menu

Realisten 2008

bij_de_pakken_neerzitten

Bij de pakken neerzitten, olieverf op linnen, 80x80cm

“Als tekenleraar en kunstschilder worden mij nog wel eens wat vragen gesteld over mijn werk. Er wordt mij bijvoorbeeld wel eens gevraagd: “Waarom schilder je toch zo vaak van die enge poppen?” En daar direct achteraan: “Je kunt ze toch ook laten lachen?”
Probeer te voelen wat ik voel bij zo’n pop. De melancholie straalt er vanaf. Versleten poppen, clowns, pierrots, gerafeld, soms zonder ledematen, eens door iemand met liefde aan de borst gedrukt en nu vergeten in een hoek achtergelaten. Prachtig!!

Ik vind het fantastisch iedere keer weer als ik zo’n pop vind op rommelmarkten, antiekbeurzen of iets dergelijks. Ze bekijken de toeschouwer en de onterechte kritiek is vaak, dat een enkeling er onbehaaglijk van wordt. Ergens heel logisch, want het doet in ieder geval wel wat met je!

Ik probeer die gevoelens te vangen en op het doek te laten zien, wat ik bij deze poppen voel. Uiteindelijk is de confrontatie voor bijna iedereen verschillend, mits je daarvoor openstaat. Maar eigenlijk kun je er niet omheen. Het is niet alleen een kijken naar het doek met dat verstilde leven; het is ook een schilderij met een pop die kijkt en gevoelens oproept bij de aanschouwer, die tegenwoordig meer gewend is aan hapklare televisiebeelden die niets aan de verbeelding overlaten.

Hetgeen ik me steeds weer afvraag: “Hoe kijkt en voelt u?”
Zijn onze zintuigen dan zo ver afgestompt?
Nu ik een vraagje: “De schoonheid van de vergankelijkheid en vergetelheid… Wat doet dat met u?”

 

Robert Daalmeijer
Realisten 2008

ketelbinkie

Ketelbinkie, olieverf op linnen, 80x80cm

Pin It on Pinterest

Share This