Menu

Realisten 2005

black_pearl

Black Pearl, 2005, olieverf op paneel, 18x6x20cm

Robert Daalmeijer is autodidact. Al in zijn heel jonge jaren besteedde hij veel van zijn tijd aan tekenen met opvallend veel oog voor details en verhoudingen.

Tussen zijn 23ste en 30ste exposeerde hij regelmatig bij gerenommeerde galeries in Nederland. In deze periode stonden verweerde objecten en vergane voorwerpen uit de natuur centraal in zijn stillevens.
Hierna diende zich voor Robert een nieuwe fase aan: oude poppen, half vergaan, soms ontdaan van lijf en leden, kregen een nieuw leven ingeblazen. Doordat zij oud, vies en stoffig geworden én vergeten en verlaten zijn, heeft dit voor hem een toegevoegde waarde. Dit alles tezamen vormt een bron van inspiratie die aanzet tot het schilderen van een melancholische verlatenheid die voelbaar is op ieder schilderij.

Tegenwoordig verschijnt steeds vaker tevens de mens in zijn werk. Ook hierin is een zekere treurigheid en verlatenheid voelbaar; soms door priemende ogen, dan weer een etherisch portret opdoemend uit het licht van mistige sferen, vaak met de serene rust van een verstilde blik.

Kort samengevat maakt Daalmeijer stillevens in gewaagde composities, die niet alleen getuigen van groot vakmanschap, maar ook van sublieme eenvoud. In een subtiel, bijna sober, coloriet krijgen de voorwerpen een ‘derde dimensie’ door de realistische gelaagdheid van de achtergrond, waardoor in zijn stillevens en portretten steeds weer een serene, mysterieuze stilte ontstaat.

 

Realisten 2005

meisje_met_de_zwavelstokjes

Meisje met de zwavelstokjes, 2005, olieverf op paneel, 14×14,5cm

Pin It on Pinterest

Share This