Menu

Realisten 2004

kunstwimpers

Kunstwimpers, olieverf op paneel, 14,5x15cm

Vanaf de kleutertijd al, tekent Robert met opvallend veel oog voor details en verhoudingen.
Na een weinig succesvolle carrière in de maatschappij keerde hij uiteindelijk met hangende pootjes terug bij oom Aad Hofman (realistisch kunstschilder). Aad had al vroeg een ongewoon talent herkend in de tekeningen van zijn neef; een eerdere poging om hem achter de schildersezel te krijgen mislukte, omdat hij toen nog te jong was.

Een kleine tien jaar woont en werkt Robert Daalmeijer als beeldend kunstenaar in Vlaardingen. Zijn voorliefde voor vervallen en verweerde objecten, slakkenhuizen, schedels, verdorde rozen en de dode vergane dingen uit de natuur, toont zich op zijn schilderijen. Door de keuze van kleuren, contrasten, combinaties in onderwerpen en het gebruik van ongewoon perspectief, ontstaat er in zijn stillevens telkens weer een serene mysterieuze stilte.

Na een jarenlange periode vol verwondering voor de schoonheid van de vergankelijkheid van de natuur, heeft zich een nieuwe fase aangediend. Oude poppen, half vergaan, ontdaan van lijf en leden krijgen een nieuw leven ingeblazen. Juist omdat ze oud zijn (evenals de maskers die later kwamen), deukjes hebben opgelopen, vies en stoffig zijn, heeft dat toegevoegde waarde; niet alleen door de schoonheid van die verweerde kleuren, ook door het ‘leven’ dat ze geleid hebben. Er is mee gespeeld, er zijn vele rollen vervuld geweest. Mede dit inspireert tot de sfeer van het grote mysterie over leven, dood en verlatenheid, die voelbaar is op ieder schilderij.

Sinds kort is ook de mens in de vorm van portretten in zijn werk verschenen. Ook hierin is een zekere treurigheid, verlatenheid voelbaar. Soms met priemende ogen, dan weer een etherisch portret opdoemend uit het licht van mistige sferen. Vaak met de serene rust van die verstilde blik. Nog altijd met een lichte, ijle stilte.

 

Yvonne Lens
Realisten 2004

liselotte

Liselotte, olieverf op paneel, 20×18,6cm

Pin It on Pinterest

Share This